AQUEST BLOC RESTA COM A MEMÒRIA HISTÒRICA D'UN PERÍODE IMPORTANT DE L'INSTITUT LA ROMÀNICA
NOVETATS, PROPOSTES I ACCIONS LA ROMÀNICA GROGA

26 d’abr. 2012

LA CONSELLERA APLICARÀ LES MESURES DEL MINISTRE WERT

USTEC·STEs considera perversa l'actitud de la Consellera Irene Rigau, que, per una banda parla d'impugnar les mesures perquè envaeixen les competències autonòmiques, però per l'altra les pensa aplicar. Això sí, amb algun petit retoc que en cap cas minimitza els efectes de les mesures.La Consellera ha anunciat que:
  • A partir de la setmana propera ja no es cobriran les baixes els 10 primers dies.
  • El curs proper tot el professorat farà una hora lectiva més. (mínim de 25 a primària i 20 a secundària).
  • El proper curs, si bé la ràtio "ordinària" serà la mateixa, el nombre màxim d'alumnes augmentarà: a 27 alumnes/aula a primària, a 35 alumnes/aula a secundària i a Cicles Formatius i a 40 a Batxillerat. Aquest augment quedarà condicionat a les característiques de l'alumnat, als espais disponibles i a les característiques socioeconòmiqes del centre.
USTEC·STEs considera molt greu que la Consellera afegeixi les retallades que venen de Madrid a aquelles que ja s'han fet a Catalunya, el que ens situa com a la Comunitat Autònoma que més retalla en educació pública.
USTEC·STEs considera que la consellera és qui hauria de defensar amb valentia els nostres centres públics, el nostre professorat i la qualitat de l'ensenyament públic de Catalunya. Però amb l'aplicació de totes les retallades el que està fent és escanyar-la encara més del que ja està.
USTEC·STEs denuncia que amb les noves mesures s'augmentarà l'atur, es deixarà més professorat al carrer, es deterioraran les condicions d'aprenentatge de l'alumnat i s'empitjoraran encara més les condicions laborals del professorat.
Davant de tot això, continuem exigint a la consellera que NO APLIQUI aquestes noves mesures i manifestem la nostra voluntat de continuar lluitant per la qualitat de l'ensenyament públic i de les condicions de treball del seu professorat. De continuar amb la seva postura, de ben segur que la Consellera provocarà un agreujament del conflicte dins del professorat i de la comunitat educativa, sense descartar que es pugui arribar a una convocatòria de vaga.

23 d’abr. 2012

LA TERCERA VIA


NOVETAT: Llibre TERCERA VIA (2 volums). Escrit per Lluís M. Xirinacs. Basat en les propostes d'Agustí Chalaux.
Publicat pel CENTRE D'ESTUDIS JOAN BARDINA i la FUNDACIÓ RANDA-LLUÍS M. XIRINACS.
Contingut: Hi ha la llavor d'una economia nova que resoldria la difícil situació actual, i que donaria resposta a la indignació i a la perplexitat de la majoria de gent de bona fe que no veuen sortida a la crisi que vivim.

Cal una estratègia de mercat molt lúcida i un art de mercat màximament beneficiós per a tothom. Ara només és una estratègia de poder i una tàctica maliciosa. Això s'acabarà el dia que el poble il·lustrat i decidit digui prou. Lluís M. Xirinacs i Damians


En format pdf a http://xirinacs.cat - http://xirinacs.wordpress.com - http://www.bardina.org
Enllaç directe al document en pdf dins del blog d'Investigació:  http://xirinacs.wordpress.com/2012/04/18/terceravia/

19 d’abr. 2012

TERRASSA: XARXA DE DOCENTS CONTRA LES RETALLADES

La Xarxa de Docents es concentra al Raval de Montserrat contra les retallades

Terrassa se solidaritza amb les mobilitzacions al Vallès en contra les retallades a l’Ensenyament amb un dinar reivindicatiu al Raval de Montserrat. La Xarxa de Docents Contra les Retallades s'ha concentrat davant l’Ajuntament després de les pressions que diuen haver rebut de la Generalitat de fer una marxa en hores lectives tal i com aquest dimecres s’ha fet a Sabadell i a Sant Quirze.
Els professors que compten amb el suport d’associacions de pares i alumnes reclamen més recursos perquè l’ensenyament públic no perdi qualitat. Segons Pere Sirvent, coordinador de la Xarxa Docents Contra les Retallades: "Estem totalment en contra de qualsevol mena de retallada, de qualsevol pujada de ràtio, de pèrdua d’interins, de totes les injustícies que s’estan produint en el món de l’educació. Nosaltres som la Xarxa de Docents Contra les Retallades, vam sorgir a Terrassa amb la mateixa inquietud d’altres assemblees a altres poblacions, de la mobilització de pares i de les assemblees d’alumnes. El nostre objectiu és unificar-nos tots i fer accions massives i majoritàries."
Finalment, una cinquentena de persones han dinat al carrer enmig de pancartes reivindicatives i lectures de manifestos.
La Xarxa de Docents ha convocat per aquesta tarda una classe de protesta davant l’Ajuntament de Sabadell, a una concentració silenciosa dijous a la tarda en suport als dos estudiants detinguts durant la jornada de vaga general, i a la manifestació de dissabte a Barcelona per una educació pública sense retallades. La Xarxa denuncia que en els dos últims anys s’ha retallat més d’un 13 per cent el pressupost en educació, la comunitat de l’Estat que més retalla en ensenyament.

SABADELL, 18 d´ABRIL

Prop de 3000 persones, entre pares, professors i alumnes dels 16 instituts que hi ha Sabadell, s'han concentrat, aquest matí, a l'amfiteatre del Parc Catalunya contra les retallades de la Generalitat. L'acte, el primer que aglomera tota la comunitat educativa des que Artur Mas ha arribat al govern, ha consistit en la lectura de diversos manifestos, un per cada institut. Uns documents en què s'han exposat les mancances que pateixen els centres sabadellencs arran de la davallada dels seus recursos. Tot i que la mobilització ha estat pacífica, com s'havia previst inicialment, ha estat molt contundent a l'hora d'expressar el rebuig de la comunitat educativa a les tisorades de la Generalitat. Simultàniament a aquest acte s'han fet altres concentracions en altres municipis vallesans, com Badia i Sant Quirze.
Els professors consultats per la 94.6 han assegurat que la davallada dels recursos destinats als instituts està afectant molt el seu funcionament. Una professora de l'IES Agustí Serra, la Queralt, assegura que a la falta de materials i als problemes de manteniment dels centres se'ls ha de sumar "la situació laboral de tots els professors, que no para d'empitjorar, amb la davallada del sou i l'augment de la ratio d'alumnes per aula". En aquest sentit, confia que la Generalitat acabarà escoltant la comunitat educativa, ja que els alumnes també se sumen a les protestes. Per la seva banda, la Maria Sánchez, professora de l'IES Les Termes, insisteix que no es poden fer totes les actuacions que es voldrien i, alhora, s'ha frenat "el contingut i el continent dels mateixos instituts, que han quedat obsolets".
Entre els alumnes, la percepció no és diferent. La Lila, alumna de primer de batxillerat de l'Agustí Serra, ha assegurat que "no hi ha diners ni per fotocòpies", mentre que la Laura, del mateix curs i centre, ha apuntat que "no s'està tenint en compte que els joves són el futur i que davant d'aquestes retallades l'únic que es podrà fer serà marxar a l'estranger a buscar uns estudis millors". Des de les AMPAs també han lamentat tota aquesta situació. La Dolors, de l'Associació de Mares i Pares de Les Termes, ha parlat de "situació crítica" a causa de la davallada del pressupost dels instituts, de manera que "s'han hagut d'apagar radiadors i florescents i no hi ha diners per material".
Opinions polítiques sobre la concentració de la comunitat educativa
El grup municipal del Partit Popular de Sabadell (PP) dóna suport, en un comunicat, a la concentració d'avui, considerant que "la democràcia comporta el dret a manifestar-se". No obstant això, consideren que no s'hauria d'haver fet en horari lectiu, ja que els alumnes "haurien d'estar rebent les seves classes i no participant en un acte de caire polític com és aquest".
Iniciativa per Catalunya (ICV), per la seva banda, no només dóna suport a la concentració d'avui, sinó que els regidors Carme Garcia i Carles Marlés hi han assistit per mostra el seu rebuig a les retallades, que es preveu que augmentint encara més, suposant un "nou atac contra l'estat del benestar i un deteriorament de les condicions als centres".

UN ACUDIT GRÀFIC :)


17 d’abr. 2012

MANIFESTACIÓ 21 D'ABRIL


NOVES RETALLADES DEL GOVERN ESPANYOL


"EL GOVERN ESPANYOL SOBRECARREGA LES AULES I LES HORES DE CLASSE DELS PROFESSORS. El ministre d'Educació detalla les mesures de la retallada anunciada · Rigau rebutja les retallades de Wert · Bosch diu que les mesures no afectaran les IllesEl govern espanyol carregarà encara més les aules i ampliarà les hores lectives del professorat per estalviar despesa en educació. El ministre d'Educació espanyol, José Ignacio Wert, ha anunciat les mesures que haurien de permetre retallar tres mil milions d'euros. S'ampliarà la ràtio d'alumnes per aula en un 20% a primària i secundària; no substituirà les baixes del professorat inferiors a deu dies; suspendrà l'obligatorietat d'ofertar com a mínim dos batxillerats diferents als instituts; i ampliarà les hores lectives del professorat: 25 hores a infantil i primària i 20 hores a la resta.Wert ha afirmat: 'Estem demanant un sacrifici important als docents. Estem en disposició de parlar amb ells. Són mesures realistes, que no comporten un perjudici substancial o directe a la qualitat de l'ensenyament.'

Rigau rebutja les retallades de Wert
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha rebutjat les mesures del ministre d'Educació. Segons la consellera, és un paquet d'iniciatives que en tres casos poden afectar les competències de la Generalitat i que comporten 'passar del cafè per a tothom al cafè descafeïnat per a tothom'. Rigau ha lamentat que l'executiu espanyol 'culpabilitzi' les comunitats autònomes del dèficit però no s'apliqui les seves pròpies receptes, i ha apuntat que si finalment el text que aprova divendres el consell de ministres vulnera competències la Generalitat podria acudir als tribunals.
Bosch diu que les mesures no afectaran les Illes
Per la seva banda, el conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafael Bosch, ha dit que les mesures anunciades per Wert no afectaran les Illes, perquè ja estaven previstes en el pressupost del govern del 2012 i que comporten una retallada de 30 milions d'euros en matèria educativa."

13 d’abr. 2012

Veure la convocatòria a debat i alternatives




















HUMOR SOBRE LA PERSECUCIÓ DEL CATALÀ A LES ILLES

Humor sobre la persecució del català a les Illes. Autor:  Jaume Balaguer i guionitzada per Gatamoix
recollida al bloc pelcatala.blog.cat


LA RUTA DE LES RETALLADES” VISITARÀ TOTES LES ESCOLES EN RISC DE TANCAMENT


Dissabte que ve, l’Escola La Pasífae de Vilanova i la Geltrú inicia una ruta de 400 km amb bicicleta que recorrerà totes les escoles que el Govern té previst tancar degut a la política de retallades que s’està aplicant
12/04/2012 Educació

“La Ruta de les retallades” és una iniciativa emmarcada dins la campanya “Salvem la Pasífae” que van iniciar alguns dels professors de l’escola amb l’objectiu d’evitar el tancament d’aquesta pel proper curs escolar i solidaritzar-se amb la resta de centres, docents, infants i famílies que també es veuen o es veuran afectats per aquestes mesures.
 Oriol Cruells, professor de l’escola La Pasífae, ha afirmat que aquesta Ruta “neix de la necessitat de fer visible totes i cadascuna de les escoles que el Govern de la Generalitat tanca aquest curs o tancarà en cursos propers”. La marxa es durà a terme durant quatre caps de setmana consecutius a partir del 14 d’abril i fins el 5 de maig, amb l’objectiu de poder “reflexionar, imaginar o pensar en el teixit educatiu d’aquest país i com una crisi econòmica fa retallar la inversió de futur que és l’educació en favor de les elits econòmiques del país.”
 La primera etapa començarà el proper dissabte 14 d’abril a la seu del Departament d’Ensenyament a Via Augusta (Barcelona) a les 9 del matí en direcció Gavà per pujar fins a Begues i des d’allà, emprendre el camí direcció a l’Escola els Pins de Moja (Alt Penedès). Després es continuarà fins a l’Escola els Còdols del Vendrell (Baix Penedès) i finalment la ruta acabarà a l’Escola Pasífae de Vilanova i la Geltrú (Garraf), impulsors de l’esdeveniment. Es preveu que la marxa finalitzi cap a dos quarts de dues del migdia. Les següents etapes de la Ruta es podran consultar al blog de la campanya on també es podrà fer un seguiment de les jornades i activitats reivindicatives que s’aniran celebrant.
 L’escola ha convidat a tothom a participar en l’iniciativa “ja sigui pedalant, fent de cotxe de control, avituallaments, arribades i sortides, etc.” I a col•laborar mitjançant espais de reflexió i a través de les xarxes socials o mitjans de comunicació, demanant la implicació de tothom: “No ens quedem a casa i col•laborem per una educació pública i de qualitat!”.


ASSEMBLEA GROGA. LA PUDUP ES SUMA A LA CONCENTRACIÓ CIUTADANA DEL 14 D’ABRIL QUE CONVOCA LA FAVB EN DEFENSA DELS DRETS I LLIBERTATS CIVILS


Des de la FAVB, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, sempre hem manifestat el nostre més ferm rebuig a totes les formes de violència. Considerem que el dret a la protesta ha de poder-se expressar de forma pacífica, sense ésser desvirtuat per accions violentes de part dels manifestants o de la policia. És per aquest motiu que la FAVB, conscient de la seva responsabilitat com a moviment ciutadà, sempre s’ha situat al capdavant de la defensa dels drets i llibertats civils, especialment quan aquestes es veien amenaçades per pulsions autoritàries.
El passat dimarts 4 d’abril, el conseller d’Interior del govern català Felip Puig va fer unes declaracions que marcaven un perillós punt d’inflexió en el nostre règim de drets i garanties jurídiques i obrien una deriva vers l’autoritarisme, en promoure: la restricció del dret de reunió, l’enduriment del codi penal, el foment de la delació ciutadana, així com l’empresonament i detenció preventiva; a les quals cal afegir les mesures proposades pel Govern central d’estendre la legislació antiterrorista als actes de vandalisme urbà.
Considerem que aquestes mesures no només seran ineficaces per atallar les situacions de violència que es donen a la nostra ciutat, sinó que la seva implementació suposarà un atemptat directe als drets i llibertats civils tan costosament guanyats després de 40 anys de dictadura. Seguretat i llibertat no són dues realitats contraposades, sinó les dos cares d’una mateixa moneda.
És per aquest motiu que des de la FAVB convoquem els veïns i veïnes de Barcelona, el món associatiu i els diferents agents socials a concentrar-se de forma massiva i pacífica a la plaça Catalunya el proper dissabte 14 d’abril a les 12 hores per expressar el nostre rebuig a les retallades en drets i llibertats civils.
Barcelona, 4 d’abril de 2012
FAVB