AQUEST BLOC RESTA COM A MEMÒRIA HISTÒRICA D'UN PERÍODE IMPORTANT DE L'INSTITUT LA ROMÀNICA
NOVETATS, PROPOSTES I ACCIONS LA ROMÀNICA GROGA

27 de febr. 2014

¿Què cal fer amb la paga extra del 2012?

Un company ens transmet aquesta informació dels sindicats:

"Hola company/a,
Darrerament estic rebent força correus que em pregunten sobre que cal fer amb la PAGA EXTRA del 2012 (part meritada de 44 dies), si cal fer un recurs com diu algun sindicat, si cal fer un contenciós administratiu (judici), si cal esperar...
Intentaré breument explicar el nostre posicionament:
L’estratègia que segueix CCOO Educació, conjuntament amb la resta de sindicats que formen part de la Plataforma Sindical Unitària de la funció pública, és la de presentar reclamacions individuals a les diferents províncies i posteriorment, en cas de resultar favorables, demanar una extensió de sentència per fer que tothom pugui cobrar. Val a dir, que l'USTEC no va voler participar de l’acció conjunta de la plataforma, però l’estratègia que segueix és la mateixa. I en el cas de l’UGT, tot i mantenir-se dins la Plataforma, s’han desmarcat aconsellant les reclamacions individuals.
Jurídicament no esta gens clar en quin lloc queden les persones que presentin reclamacions individuals o contenciosos administratius i aquests resultin desestimats, per tant, la recomanació que fem la majoria dels sindicats, a dia d'avui, és esperar.
L'USTEC ha guanyat una sentència d'un docent a la província de Girona i ha demanat l’extensió de sentència a la resta de docents ( anteriorment ho havia fet l'UGT dins del col·lectiu dels mossos). El docent ja ha cobrat, però no està gens clar que prosperi l’extensió de sentència a la província de Girona. El motiu pel qual el docent ja ha cobrat és que l’administració no ha pogut fer un recurs a la sentència ( la quantia era tan petita que la sentència era no recurrible ), per tant, l’administració no ha tingut més remei que pagar.
Però aquesta situació no seria la mateixa per a tothom i cal recordar, que un contenciós administratiu (abans caldria fer un recurs davant l’administració) comporta tenir un advocat, haver-te de presentar un dia i hora determinats al jutjat per donar poders al teu advocat (Gran Via de les Corts, 111 de Barcelona; esperar la data del judici que segons el jutgat ( n'hi ha 17 al mateix edifici ) pot estar al voltant dels 2 o 3 anys, tenir la sort que el jutge o jutgessa no paralitza l’actuació fins a que el Constitucional es defineixi (això ja està passant) i finalment guanyar el judici.  
Alguns sindicats estan aprofitant aquesta situació per captar afiliats a canvi de tramitar el contenciós de forma gratuïta, altres et regalen una assegurança per IT (llegiu molt bé la lletra petita), etc.. Iniciar el contenciós a dia d’avui no és “cap garantia de cobrar”.
En resum, pensem que la millor opció és esperar. La llei ens dona un marge de 4 anys per presentar reclamacions individuals sobre les nostre retribucions (no les descartem si les extensions de sentències no prosperen !!! ).
Cal recordar, que ja són diverses les comunitats autònomes que entenent la injustícia de la mesura i han optat per abonar, d'una o altra manera, la paga extra en qüestió als seus empleats públics, és el cas del País Basc, Navarra, Extremadura i Castella i Lleó.
En el cas de Catalunya, hi ha administracions que han volgut pagar la part meritada i el Govern els ho està impedint. Alguns ajuntaments han fet piruetes legals per pagar la paga "sencera" i l’estan pagant.
Ja sabeu que estic a la vostra disposició per passar pel vostre centre a informar sobre aquest, o qualsevol altre tema.

Salutacions."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada