AQUEST BLOC RESTA COM A MEMÒRIA HISTÒRICA D'UN PERÍODE IMPORTANT DE L'INSTITUT LA ROMÀNICA
NOVETATS, PROPOSTES I ACCIONS LA ROMÀNICA GROGA

9 de maig 2013

El Departament vol continuar utilitzant la Mesa Sectorial per fer la pantomima que s'està negociant

Esborrany Decret Plantilles: Exigim la seva retirada

ESTIU 2013: DESTINACIONS 2013-2014 - GESTIÓ BORSA

1. Decret de plantilles i provisió de llocs de treball
El Departament vol continuar utilitzant la Mesa Sectorial per fer la pantomima que s'està negociant


Mentre la consellera i alts càrrecs del Departament fan una gira per explicar les "bondats" del Decret de plantilles i provisió de llocs de treball tot donant per fet que el resultat final del que proposen serà el mateix que la proposta inicial, s'ha iniciat el tràmit de passar el document per la Mesa Sectorial en el que és simplement un pas més en la cursa per tenir aprovat el Decret el primer trimestre del curs 2013-2014.

Ens trobem davant un document no negociable en els seus aspectes bàsics com la definició de llocs de treball i els procediments de provisió, les funcions de les direccions, aspectes referits a la supressió, transformació de llocs de treball i la remoció dels seus ocupants i a la superioritat jeràrquica en la llei i altres decrets del projecte de direcció sobre el projecte educatiu de centre, ja que aquell ordena orienta i vincula l'activitat del centre. Aspectes que es van parlar en mesa al 2008 com era preceptiu abans d'enviar la LEC a parlament i el Departament es va tancar en banda, no va recollir cap proposta sindical i va imposar els seu model de centre, de llocs i provisió en la LEC impedint d'aquesta manera qualsevol negociació posterior que no fos sobre qüestions col·laterals. Per tant ens trobem de nou amb unes convocatòries de mesa per cobrir un tràmit legal i impedir una  de les possibles vies d'impugnació a la representació sindical.

Els moviments del Departament, el bombardeig mediàtic, la presentació del Decret públicament a associacions com AXIA…, ja donen una idea prou clara que no pensen negociar res. Tal com diuen algunes thing thanks promotores del model de gestió empresarial de centres "és hora de donar el lideratge als directors". I simultàniament tot un cor d'acòlits defensors del model de gestió privat els aplaudeixen davant la mirada esporuguida d'un professorat que veu com es converteix, un cop més, en el culpable principal del fracàs escolar al nostre país. Algun mitjà ha arribat a distingir entre aquests professors i professores posats a dit i els professors i professores de formació "tradicional". Ja se sap "tradicional" vol dir antiquat, obsolet, dolent en definitiva, en contraposició a "modern", que vol dir nou, innovador, bo en definitiva. Tot plegat, es tracta d'engalipar la societat amb el "perfum embriagador" que, així, triant els "bons professionals" un senyor o senyora que mana i que, per tant, sap el que fa, s'aconseguirà l'èxit del nostre alumnat.

USTEC·STEs, davant d'aquesta situació i per coherència amb el nostre posicionament històric (no vàrem signar el PNE, vàrem promoure quatre vagues contra la LEC, ens hem oposat als decrets de direcció i d'autonomia de centres, contra els quals estan admesos a tràmit davant del Tribunal Suprem els corresponents recursos de cassació presentats pel nostre sindicat…), hem demanat al Departament la retirada d'un Decret que busca aniquilar la democràcia als centres i deixa la confecció de les plantilles i la definició dels llocs de treball en mans de l'administració a través de les direccions, a les quals permet de triar i remenar també en la borsa d'interins. Traient de forma definitiva les plantilles docents de la negociació col·lectiva i obrint d'aquesta manera una porta a la perillosa desigualtat entre centres i en conseqüència contribuir a la desigualtat d'oportunitats de l'alumnat.

En aquest context, USTEC·STEs ha començat el debat del decret a les meses dels dies 2 i 6 de maig tot reiterant que ha estat elaborat al marge del professorat i dels seus representants des dels inicis d'aquest curs i que, tant per raons formals com pel seu contingut, en demanem la retirada.

USTEC·STEs ha deixat ben clar que els llocs de treball d'un centre educatiu han de ser llocs ordinaris i que les especificitats s'han de cobrir amb formació del professorat a càrrec del Departament, que n'és el responsable. Curiosament, un Decret que parla de llocs ordinaris amb requisits addicionals, de llocs específics i de llocs de provisió extraordinària no parla enlloc de l'obligació del Departament de formar el seu professorat. És evident que el que interessa a la consellera no és pas la millora de la docència sinó el canvi de model de gestió. El pas previ a la privatització de l'ensenyament.

USTEC·STEs, en aquesta línia argumental, ha demanat que els llocs de treball es proveeixin només en dos tipus de concursos, l'estatal i l'autonòmic, amb principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat i que, per tant, s'adeqüin a la normativa vigent i tinguin totes les garanties de no ser recorreguts administrativament o judicialment. Alhora ha exigit el compromís de l'Administració d'establir un pla de formació dirigit a tot el professorat,  incloent-hi el professorat interí i substitut, que serveixi per actualitzar la qualificació professional.

USTEC·STEs ha manifestat clarament el seu desacord amb els criteris de remoció del professorat del seu lloc de treball tant per avaluació negativa del compliment del lloc com per manca manifesta de competència docent, que pot arribar a suposar la pèrdua del complement específic. És inacceptable la indefinició que arrosseguen aquests criteris esmentats en el Decret, ja que poden comportar autèntiques arbitrarietats i, fins i tot, perverses caceres de bruixes als centres.

USTEC·STEs també s'ha oposat, i n'ha demanat la retirada, a la forma de provisió de llocs de treball destinats al professorat interí i substitut. Entenem que cal mantenir els criteris d'ordenació de la borsa per temps treballat i que el personal interí ha de tenir ple accés a la formació igual que la resta de professorat.

USTEC·STEs ha rebutjat l'anul∙lació de la identitat jurídica de les escoles rurals i la dilució de les seves estructures. Una proposta centralitzadora de les ZER que desvirtua el pacte de l'escola rural signat per USTEC·STEs l'any 1997.

USTEC·STEs s'ha declarat obertament en contra que les direccions puguin remodelar llocs de treball ordinaris amb requisits addicionals; ja que, en general, la polivalència va en detriment de la qualitat de l'ensenyament. Entenem que els llocs de treball que s'obtenen per concurs de trasllat corresponen a llocs d'especialitat i la seva provisió és més objectiva. A banda que la creació d'aquest tipus de llocs de treball suposarà l'excusa perquè l'Administració suprimeixi més llocs de treball als centres.

USTEC·STEs considera absolutament necessari redreçar els horaris lectius del professorat a 23 hores setmanals a primària i 18 a secundària i reduir les ràtios alumnes/grup i encetar un procés de negociació dels criteris per confeccionar les plantilles de cada centre en base a les seves necessitats per aprofundir en la qualitat de l'ensenyament i estabilitzar les plantilles docents, blindant-les a supressions o transformacions de llocs allunyades dels motius d'escolarització.

La Mesa Sectorial continuarà el dia 15 de maig i USTEC·STEs hi serà per portar-hi el nostre rebuig a aquest model de provisió que se'ns vol imposar i no deixarem d'informar el professorat de tot el que allí s'hi digui. Tanmateix, caldrà la mobilització al carrer i als centres per aconseguir la retirada d'aquest Decret i la finalització d'una política que, de mica en mica, ens arrabassa la democràcia dels dits.

2. Novetats adjudicacions d'estiu 2013-2014

Per a les adjudicacions d'estiu de les vacants del curs 2013-14 no entrarà en aplicació el Decret de provisió i plantilles que ara tot just es comença a "negociar".
Els principals canvis que hi ha són:
- La direcció decidirà quin propietari provisional o quina comissió de serveis es quedarà en el cas que hi hagi una reducció de vacants en un departament o especialitat en fixar un ordre en les confirmacions (sembla com si el Decret de provisió i plantilles se'l fessin a sobre...)
- En la resta de fases o desempats els propietaris provisionals passaran davant de les comissions de servei.
- En la concessió d'una nova comissió de serveis només s'adjudicaran destinacions de la mateixa especialitat que la del lloc on tenen la destinació definitiva o en propostes a aules d'acollida o USEE.
- Eliminen la prioritat del col·lectiu del funcionari de carrera amb la condició legal de disminuït reconeguda o que va superar les oposicions en el torn de reserva per a disminuïts. Tot i que mantenen per al personal funcionari de carrera la prioritat per adaptació del lloc de treball que dóna l'article 25 de prevenció de riscos laborals, per a  la qual s'haurà de fer instància presencial junt amb les peticions de centres i municipis que compleixen l'adaptació. Si es presenta la sol·licitud telemàtica individual es renuncia a l'adaptació del lloc.
- Eliminen la prioritat del col·lectiu interí amb la condició legal de disminuït reconeguda. USTEC·STEs ha exigit per a aquest col·lectiu el manteniment de la prioritat i que l'article 25 si s'aplica al funcionari de carrera en aquestes adjudicacions no només és d'aplicació al personal funcionari de carrera sinó a tot treballador/a encara que sigui del sector privat.
- Tot el personal interí que durant el curs actual 2012-2013 ha format part d'un equip directiu cessa al finalitzar el curs enguany i no podrà tornar-ho a ser de cara al curs vinent.
- Enguany l'únic tipus de centre que no demanes en consignar un codi de municipi o zona són els centres o aules de formació d'adults. En l'adjudicació d'ofici del funcionaris és possible assignar aquestes places de centres especials (CAEP, centres d'educació especial, llocs itinerants d'escoles rurals...) que en anteriors convocatòries calia demanar expressament amb el seu codi de centre.
Els terminis que tenen previstos són els següents:
Personal interí i substitut: del 22 de maig al 4 de juny de 2013 (que també serà període de modificació de dades de la borsa i termini de reclamació del número de barem)
Funcionari de carrera i en pràctiques: del 30 de maig al 13 de juny de 2013.
Personal acollit a l'article 25 de la Llei 31/1995 de prevenció de riscos laborals: del 24 de maig al 14 de juny de 2013.
Propostes de direccions: del 17 de juny al 2 de juliol.
El Departament preveu que surti la resolució provisional de les adjudicacions a mitjan juliol i la definitiva cap a finals.

Així està el pati!

Atentament.

Ismael Àvila
Ustec·Stes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada